عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
مصوبه‌‌ مورخ 1384/1/1

ماده 5 ـ

تدابير لازم براي كاهش يا حذف انتشار از طريق توليد غيرعمدي
هر عضو بايد حداقل تدابير زير را به منظور كاهش كل انتشار انجام شده از طريق منابع ناشي از فعاليت‏هاي انساني براي هر كدام از مواد شيميايي مندرج در ضميمه (ج) با هدف كاهش آنها و در صورت امكان جلوگيري نهايي انجام دهد. اين تدابير عبارتند از:
الف ـ تهيه يك طرح اقدام يا در صورت امكان يك طرح اقدام منطقه‏اي يا بخشي ظرف دو سال پس از لازم‏الاجراشدن كنوانسيون كه متعاقباً آن را به عنوان بخشي از طرح استقرار تعيين شده در ماده (7) اجرا نمايد. اين طرح به منظور شناسايي، تعيين خصوصيات و محلهاي انتشار مواد شيميايي مندرج در ضميمه (ج) و براي تسهيل استقرار جزء‏هاي (ب) الي (هـ) طراحي مي‏شود. طرح اقدام بايد شامل عناصر زير باشد:
1ـ برآوردي از منابع انتشار موجود و قبلي شامل تهيه و نگهداري سياهه منابع و برآورد مقادير انتشار كه با توجه به دسته‏بندي منابع تعيين شده در ضميمه (ج) انجام مي‏شود.
2ـ برآوردي از وضعيت قوانين و استراتژيهاي مرتبط عضو براي مديريت انتشار اين مواد.
3ـ تعيين خط‏مشي به منظور رعايت الزامات اين بند، كه براساس برآوردهاي بندهاي (1) و (2) انجام مي‏شود.
4ـ ارتقاء سطح تعليم و تربيت با توجه به آگاهي از استراتژيها.
5 ـ انجام بازنگري هر پنج ساله براي اين استراتژيها و ميزان موفقيت آنها در رعايت الزامات اين بنـد، كه اين بازنگري‏ها بايد در گزارشهـاي تسليم شده مطـابق مـاده (15) قيد گردد.
6‌ ـ زمانبندي براي استقرار طرح اقدام، شامل استراتژيها و تدابيري كه در آن تعيين شده‏اند.
ب ـ ترويج بكارگيري تدابير ممكن و عملي موجود كه مي‏تواند دستيابي به يك سطح واقعي و معنادار براي كاهش انتشار يا جلوگيري منابع را تسريع بخشد.
ج ـ ترويج توسعه و در جايي كه مناسب باشد، الزام به كاربرد مواد جايگزين يا محصولات و فرآيندهاي اصلاح شده، به منظور جلوگيري از تشكيل و انتشار مواد شيميايي مندرج در ضميمه (ج)، كه با توجه به رهنمودهاي كلي درخصوص فعاليتهاي جلوگيري و كاهش انتشار در ضميمه (ج) و راهنماهاي فني كه توسط مجمع اعضاء تأييد شده است.
دـ ترويج و بر طبق زمانبندي استقرار طرح اقدام، الزام به كاربرد بهترين روشهاي موجود براي منابع جديد بر طبق دسته‏بندي منابع كه يك عضو به عنوان تضمين آن اقدامات در طرح اقدام با يك تأكيد خاص به چارچوب منابع تعيين شده در قسمت دوم ضميمه (ج)، تعيين كرده است. در هر صورت، الزام به استفاده از بهترين روشهاي موجود براي منابع جديد در چارچوب مندرج در قسمت دوم آن ضميمه بايد در حداقل زمان ممكن به صورت مرحله‏اي اجرا گردد. اما اين موضوع نبايد بيش از چهار سال پس از لازم‏الاجراء شدن كنوانسيون براي آن عضو طول بكشد. براي چارچوب تعيين شده، اعضاء بايد كاربرد بهترين اقدامات انجام شده زيست محيطي را گسترش دهند. در هنگام اجراي بهترين روشهاي موجود و بهترين تجربيات زيست محيطي، اعضاء بايد به رهنمودهاي عمومي درخصوص اقدامات جلوگيري و كاهش انتشار در ضميمه (ج) توجه نموده و راهنماهاي فني درخصوص بهترين روشهاي موجود و بهترين تجربيات زيست محيطي نيز بايد از طريق تصميم‏گيري مجمع اعضاء به روز گردد.
هـ ـ گسترش استفاده از بهترين روشهاي موجود و بهترين تجربيات زيست محيطي طبق طرح اقدام:
1 ـ براي منابع موجود قيدشده در دسته‏بندي منابع مندرج در بخش دوم ضميمه (ج) و دسته‏بندي منابع نظير آنهايي كه در قسمت سوم همان ضميمه قيدگرديده و
2ـ براي منابع جديد با توجه به دسته‏بندي منابع نظير آنچه كه در بخش سوم ضميمه (ج) قيد گرديده در صورتي كه يك عضو در جزء « هـ» قيد نشده باشد.
در هنگام تدارك بهترين روشهاي موجود و بهترين تجربيات زيست محيطي، اعضاء بايد به رهنمودهاي كلي مرتبط با اقدامات كاهش و جلوگيري از انتشار قيد شده در ضميمه (ج) توجه نمايند.
دستورالعملهـاي فنـي درخصـوص بهتـرين روشهـاي موجود و بهترين اقدامات انجـام شده زيست محيطي بايد از طريق تصميم‏گيري مجمع اعضاء به روز گردد.
و ـ از نظر اين بند و ضميمه (ج):
1ـ « بهترين روشهاي موجود» به معناي مؤثرترين و پيشرفته‏ترين مرحله در توسعه فعاليتها و روشهاي بهره‏برداري از آنها مي‏باشد كه بيانگر تجربيات مفيد به دست آمده از برخي روشها براي طراحي اصولي محدوديتهاي انتشار مي‏باشد كه براي جلوگيري و در جاهائي كه مقدور نيست به صورت كلي كاهش انتشار مواد شيميايي مندرج در قسمت اول ضميمه (ج) و اثر آنها روي محيط زيست به طور كلي مي‏باشد. در اين خصوص:
2ـ « فنون» كه شامل هر دو نوع فن‏آوري استفاده شده و در حال استفاده است كه تأسيسات بر پايه آن طراحي، ساخته، نگهداري، بهره‏برداري و از رده خارج مي‏گردد.
3ـ « در دسترس بودن فن‏آوريها» به معناي آن دسته از فن‏آوريها است كه براي بهره‏برداري قابل دستيابي بوده و در مقياسي وسيع وجود داشته كه در بخش صنايع مرتبط، تحت شرائط حياتي فني و اقتصادي با در نظرگرفتن هزينه‏ها و مزايا براي اجرا مجاز شمرده مي‏شوند و؛
4ـ « بهترين» به معناي مؤثرترين در دستيابي به يك سطح عمومي بالا براي حفاظت محيط زيست به طور كلي بوده.
5 ـ « بهترين تجربيات زيست محيطي» به معناي كاربرد تركيبي از مناسبترين استراتژيها و اقدامات كنترلي زيست محيطي مي‏باشد.
6 ـ « منابع جديد» به معناي هر منبع كه به نحو مطلوبي ساخته شده يا جايگزين گرديده اطلاق مي‏شود كه حداقل يك سال پس از تاريخ:
الف ـ لازم‏الاجراشدن كنوانسيون براي عضو مورد نظر، يا
ب ـ لازم‏الاجراشدن كنوانسيون براي عضو مورد نظر براي ارائه اصلاحيه به ضميمه (ج) در صورتي كه منبع مذكور از شرايط اين كنوانسيون فقط به واسطه آن اصلاحيه پيروي كند.
ز ـ مقادير حد انتشار يا استانداردهاي اجرايي مي‏تواند توسط يك عضو براي عمل به‏تعهدات آن جهت دستيابي به بهترين روشهاي موجود تحت اين بند استفاده گردد.