عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
مصوبه‌‌ شماره 8888-11111 مورخ 1347/5/8

3 ـ

در قالب هدف كلي فوق برنامه‌هاي مشخص عمران ناحيه‌اي طي برنامه چهارم به قرار زير خواهد بود:
‌الف ـ شناسايي و انتخاب و تعيين قطب‌هاي كشاورزي بر اساس استعداد و ظرفيت منابع طبيعي و قابليت تأثير آن بر مناطق ديگر و ايجاد مزارع و‌مؤسسات بزرگ كشاورزي و دامپروري و بهره‌برداري از آنها با روشهاي پيشرفته قطبهاي مزبور در مجاورت سدها و نقاطي كه از تكنيك‌هاي جديد‌آبياري استفاده مي‌كنند به وجود خواهد آمد.
‌در برنامه چهارم علاوه بر ادامه عمليات در مناطق جيرفت، ميناب، كهكيلويه، گرگان، مغان، قزوين، منطقه دز، منطقه سفيد رود كه قبلاً انتخاب شده،‌عمران ناحيه‌اي به نواحي جديدي از قبيل رضاييه و مهاباد، اراك، سد شاه عباس كبير (‌زاينده رود)، سد داريوش كبير (‌درودزن فارس) كازرون و خرامه،‌داراب، بمپور و سراوان، مريوان و سردشت، كرمانشاهان، همدان، سرخس و دره گز، مازندران، گرمسار ورامين، حومه مشهد و اسفراين، حوزه تربت‌جام، زنجان، خمسه، كرج و شهريار و مناطقي كه پس از مطالعه حائز اهميت تشخيص داده شوند به ترتيب اولويت گسترش داده خواهد شد.
‌ضمناً با توجه به اهميتي كه دامپروري در تأمين احتياجات غذايي كشور حائز است در قطبهاي فوق‌الذكر كه شرائط مساعدي براي توسعه دامپروري‌داشته باشند سرمايه گذاري متمركز منحصر به بهره‌برداري كشاورزي نبوده و نسبت به ايجاد واحدهاي بزرگ دامپروري نيز توسعه و تأكيد خواهد شد.
‌همچنين نظر به اهميتي كه ايلات و عشاير كشور در فعاليت‌هاي دامپروري دارند در مناطق مسكوني عشاير به ايجاد كارخانه‌هاي مولد غذاي دام و‌احداث مراكز دامپروري مبادرت خواهد شد.
‌در زمينه شيلات با توجه به ذخائر وسيع انواع ماهي و ميگو در خليج‌فارس و درياي عمان، بندر عباس و چند بندر مناسب ديگر به عنوان مراكز فعاليت‌شيلات تقويت و تجهيز خواهند شد و به عنوان قطبهاي توسعه به بهبود و توسعه اقتصاد سراسر اين منطقه كمك خواهند كرد.
ب ـ توسعه و تقويت پايگاههاي صنعتي در نواحي منتخب به نحوي كه اين پايگاهها به صورت قطب‌هاي صنعتي و هسته مركزي عمران ناحيه‌اي درآيند‌با توجه به آنكه در طي برنامه سوم پايه چند قطب صنعتي در شهرهاي اصفهان، اهواز، تبريز و اراك نهاده شده است هدف برنامه چهارم عبارت خواهد‌بود از تكميل و تجهيز پايگاه‌هاي صنعتي مزبور و تأكيد سرمايه‌گذاري در رشته‌هاي زير بنا و مكمل و تبديل آن پايگاه‌ها به‌قطبهاي توسعه ‌همچنين در‌برنامه چهارم پايگاههاي صنعتي جديدي در شيراز ـ بندر شاهپور و قزوين به وجود خواهد آمد و نسبت به ايجاد پايگاههاي صنعتي در رشت و مشهد و‌كرمانشاه مطالعات ضروري و شناسايي به عمل خواهد آمد.
ج ـ شناسايي و انتخاب مراكز خدمات شامل تأسيس مراكز جهانگردي جديد و تقويت مراكز جهانگردي فعلي علاوه بر ايجاد تسهيلات لازم در‌محورهاي اساسي جهانگردي (‌خصوصاً مسير بازرگان ـ تهران و تهران ـ اصفهان، شيراز) مراكز ديگري كه از نقطه نظر بازديد سياحان حائز اهميت‌است انتخاب گرديده و نسبت به توسعه آنها به عنوان محور عمران ناحيه‌اي اهتمام خواهد شد.
‌توسعه پايگاهها جهانگردي (‌نظير جزيره مينو، كرند، كلاردشت، گاجره، لاريجان، اردبيل در برنامه چهارم پيش‌بيني شده است.