عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.

ماده1ـ

اصطلاحات به كار رفته در اين قانون، داراي معاني مشروح زير مي‌باشند:
1ـ حزب: تشكيلاتي است متشكل از اشخاص حقيقي كه با برنامه مشخص در جهت كسب و مشاركت در قدرت سياسي و نقد و اصلاح آن، در چهارچوب قوانين و مقررات نظام جمهوري اسلامي ايران براساس مرامنامه و اساسنامه مصوب خود در سطح ملي يا استاني فعاليت مي‌كند.
حزب مي‌تواند تحت عناوين ديگري مانند گروه، جمعيت، انجمن، جامعه، مجمع و سازمان سياسي فعاليت كند.
2ـ جبهه: ائتلافي سياسي از احزاب داراي پروانه فعاليت در زمينه فعاليت مشخص است كه با اطلاع كميسيون احزاب موضوع ماده (10) اين قانون شكل مي‌گيرد.
3ـ عضو حزب: داوطلب واجد شرايطي كه مراحل عضويت حزب را گذرانده و با پذيرش اساسنامه حزب داراي تعهدات و حقوق حزبي مطابق اساسنامه حزب مي‌باشد.
4ـ عضو مؤثر حزب: اعضاي هيأت مؤسس، شوراي مركزي، دبيركل، بازرسان و مسؤولان شعب استاني

5 ـ اركان حزب: هيأت مؤسس، مجمع عمومي، شوراي مركزي، دبيركل و بازرسان و مسؤول شعب استاني طبق اساسنامه اركان حزب محسوب مي‌شوند.
6 ـ هيأت مؤسس: اشخاص حقيقي مي‌باشند كه امور مربوط به تأسيس و وظايف مرتبط را پيگيري نموده و براي دريافت مجوز تأسيس و پروانه فعاليت اقدام مي‌نمايند.
7ـ مجمع عمومي: بالاترين ركن حزب است كه طبق مرامنامه و اساسنامه از اجتماع اعضاي حزب تشكيل مي‌شود.
8 ـ شوراي مركزي: متشكل از افراد منتخب مجمع عمومي است كه طبق مرامنامه و اساسنامه به نمايندگي از مجمع، مسؤوليت هدايت و تحقق اهداف حزب را بر عهده دارند.
9ـ دبيركل: عالي‌ترين مقام اجرائي حزب است كه منتخب مجمع عمومي يا شوراي مركزي طبق اساسنامه مي‌باشد.
10ـ بازرسان: اشخاص آشنا به امور بازرسي مي‌باشند كه براي نظارت بر عملكرد شوراي مركزي، دبيركل و ساير اركان حزب از سوي مجمع عمومي انتخاب مي‌شوند.
11ـ مرامنامه: سند مصوب مجمع عمومي است كه بيان‌كننده اهداف، آرمان‌ها، مباني فكري و عقيدتي و خط و مشي‌هاي نيل به اهداف حزب مي‌باشد.
12ـ اساسنامه: سند مصوب مجمع عمومي است كه بيان‌كننده ساختار تشكيلاتي و اركان و حدود وظايف و اختيارات، نحوه تعيين و تغيير اعضاء ، شرايط تغيير و اصلاح مرامنامه و اساسنامه، مبناي اعتبار اسناد اداري و مالي، تعيين منابع مالي، نحوه انحلال حزب و ساير موارد مصرح در اين قانون مي‌باشد.
13ـ كميسيون احزاب: كميسيون موضوع ماده (10) اين قانون است.
14ـ مجوز اوليه: مجوز موقتي است كه جهت تحصيل شرايط لازم براي صدور پروانه فعاليت نهائي حزب توسط كميسيون احزاب صادر مي‌شود.
15ـ پروانه فعاليت نهائي: مجوزي است كه به موجب آن حزب اجازه دارد تا براساس مرامنامه و اساسنامه و در چهارچوب قوانين و مقررات نظام جمهوري اسلامي ايران فعاليت كند.
16ـ دبيرخانه كميسيون: تشكيلات اجرائي كميسيون احزاب مي‌باشد كه زير نظر كميسيون انجام وظيفه مي‌كند.
تبصره ـ تشكلهاي اقليت‌هاي ديني موضوع اصل سيزدهم (13) قانون اساسي، تشكيلاتي مركب از اعضاي داوطلب همان اقليت ديني مي‌باشند كه هدف آنها حل مشكلات و بررسي مسائل ديني، فرهنگي، اجتماعي و رفاهي ويژه آن اقليت است.

روابــــط صریـــــــــح