عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
  • شماره انتشار در روزنامه رسمی :20824
  • تاریخ انتشار در روزنامه رسمی :1395/6/13
  • شماره ابلاغ :67701/ت53117هـ
  • تاریخ ابلاغ :1395/6/6
  • دستگاه مجری:[وزارت کشور][وزارت دادگستري][وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکي][وزارت امور اقتصادي و دارايي][وزارت آموزش و پرورش][بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران][وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي][بنياد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامي][سازمان اوقاف و امور خيريه][وزارت جهاد کشاورزي][وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات][سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري][وزارت راه و شهرسازي][وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعي ][ستاد اجرايي فرمان امام‌خميني (ره)][سازمان برنامه و بودجه کشور]
مصوبه‌‌ شماره 67701/ت53117هـ هيئت وزيران مورخ 1395/6/6

اصلاح تصويب‌نامه شماره 74900/ت48601هـ مورخ 1393/7/2

وزارت راه و شهرسازي ـ وزارت كشور ـ وزارت جهادکشاورزي
وزارت امور اقتصادي و دارايي ـ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي
وزارت آموزش و پرورش ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي
وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ـ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي
وزارت دادگستري ـ سازمان برنامه و بودجه کشور
سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري
بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران بنياد مستضعفان ـ ستاد اجرايي فرمان حضرت امام خميني (ره)
سازمان اوقاف و امورخيريه
هيأت وزيران در جلسه 1395/5/27 به پيشنهاد مشترک وزارتخانههاي راه و شهرسازي و کشور، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و شورايعالي استانها و به استناد ماده (16) قانون حمايت از احيا، بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده و ناکارآمد شهري ـ مصوب 1389ـ تصويب کرد:
تصويبنامه شماره 74900/ت48601هـ مورخ 1393/7/2 به شرح زير اصلاح ميشود:
1ـ وزير جهادکشاورزي به ترکيب اعضاي ستاد ملي موضوع بند (2) تصويبنامه يادشده اضافه ميشود.
2ـ بندهاي زير به تصويب نامه مذکور الحاق ميشود:
7ـ دستگاههاي عضو ستاد ملي و شهرداريها مكلفند نسبت به ارتقاي شاخصهاي کيفيت محدودهها و محلات هدف از طريق برنامههاي بهسازي، نوسازي، مقاومسازي و ارتقاي دسترسي به خدمات و بهبود زير ساختها با رويکرد محلهمحور در چارچوب سند ملي راهبردي احيا، بهسازي و نوسازي و توانمندسازي بافتهاي فرسوده و ناکارآمد شهري، درخصوص سالانه حداقل (270) محله از بافتهاي ناکارآمد مياني، تاريخي، سکونتگاههاي غيررسمي و حاشيهاي به نحوي که سرانههاي محدودهها و محلههاي مذکور طي ده سال به متوسط شاخصهاي همان شهر ارتقا يابند، اقدام نمايند. برنامه عملياتي اين بند در سه بخش توانمندسازي، تامين خدمات و زيرساختها و نوسازي مسکن ظرف سه ماه از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه توسط وزارت راه و شهرسازي با همکاري وزارت كشور و سازمان برنامه و بودجه کشور تهيه و پس از تصويب ستاد ملي ابلاغ خواهد شد. در بافت‌هاي تاريخي اخذ نظر سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ضروري است. كليه دستگاههاي عضو ستاد ملي در سطح ملي،‌ منطقه‌اي و محلي ملزم به اجراي برنامه‌هاي عملياتي مصوب خواهند بود.
8 ـ به منظور پيشبيني و پيشگيري از رشد سكونتگاههاي غيررسمي وحاشيهاي، وزارت کشور با هماهنگي وزارت راه و شهرسازي، معاونت توسعه روستايي و مناطق محروم کشور و بنياد مسکن انقلاب اسلامي مکلف است ظرف يک سال از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه نسبت به تدوين برنامه اقدام براي روستاها و آباديهاي واقع در حريم شهرها كه درمعرض پذيرش جمعيت و ناکارآمدي در نظام تخصيص زمين هستند، اقدام نمايد.
9ـ وزارت راه و شهرسازي مکلف است نسبت به بازتعريف و تدقيق و اصلاح محدودههاي هدف بازآفريني شهري كلانشهرها در سال 1395 و در خصوص ساير شهرها با توجه به اولويت جمعيتي و ظرفيت زيستي در سالهاي بعد اقدام نمايد.
10ـ كليه دستگاههاي عضو شوراي اجتماعي كشور تا پايان سال 1395 در تعامل با
دبيرخانه شوراي يادشده، برنامههاي فرهنگي و اجتماعيِ قابل اجراي خود درسكونتگاههاي غيررسمي و ساير محدودهها و محلات هدف استانهاي سراسر كشور را به تفكيك برنامههاي كوتاهمدت براي پيشبيني، پيشگيري و مقابله فوري با پيامدهاي ناهنجار موجود در سكونتگاهها و برنامههاي بلندمدت جهت جلوگيري از مهاجرتهاي بيرويه و عدم گسترش سكونتگاههاي غيررسمي با رويكرد جلب مشاركت ساكنان و سازمانهاي مردم نهاد و حمايت از دفاتر تسهيلگري تهيه و پس از تصويب در كارگروه امور اجتماعي، فرهنگي و سلامت ستاد ملي در سال 1395 اجرا کنند و نتيجه اقدامات خود را هر سه ماه يك بار به دبيرخانه كارگروه مذكور اعلام نمايند. دبيرخانه كارگروه موظف است هرشش ماه يكبار گزارش اقدامات را به شوراي اجتماعي کشور و ستاد ملي ارايه نمايد.
الف ـ با توجه به اهميت بهبود وضعيت بهداشتي محدودهها و محلات هدف و تأثير مستقيم آن بر وضعيت سلامت و بهداشت ديگر مناطق كشور و تأثيرات اجتماعي، سياسي، نارساييهاي بهداشتي و درماني، وزارت بهداشت، ‌درمان و آموزش پزشكي مکلف است در اجراي طرح تحول نظام سلامت، اين قبيل مناطق را در اولويت قرار دهد.
ب ـ وزارت آموزش و پرورش در راستاي بالا بردن نرخ باسوادي و تحت پوشش قراردادن افراد بيسواد وكودكان بازمانده از تحصيل در محدودهها و محلات هدف در بافتهاي ناکارآمد شهري همکاريهاي لازم جهت بهرهگيري از امکانات فيزيکي و آموزشي مدارس جهت آموزش و تقويت مشارکت اجتماعي ساکنان در برنامههاي بهسازي و ساماندهي محلات را به عمل آورد.
پ ـ نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران به منظور برقراري امنيت پايدار اجتماعي در محدودهها و محلات هدف در بافتهاي ناکارآمد شهري با رويکرد محله محور و با بهرهگيري از ظرفيت اجتماعي ساکنان محلات برنامهريزي و اقدام نمايد.
ت ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي (سازمان آموزش فني و حرفهاي کشور) در راستاي بالا بردن سواد مهارتي و توانمندسازي حرفهاي شغلي در جهت کاهش بيکاري ساکنان محدوده محلات هدف در بافتهاي ناکارآمد شهري با بهرهگيري از ظرفيتهاي اجتماعي و موجود اين محلهها نسبت به انجام آموزشهاي لازم اقدام نمايد.
تبصره ـ با توجه به وضعيت خاص سكونتگاههاي غيررسمي در استانهاي تهران، البرز، سيستان و بلوچستان، خراسان رضوي، كردستان، هرمزگان، كرمانشاه، خراسان شمالي، كرمان، خوزستان، آذربايجانغربي و فارس، استانهاي يادشده بايد در اولويت برنامهها و اقدامات دستگاههاي اجرايي درسال 1395 قرار گيرند.
11ـ باتوجه به تغيير نوع و فرآيند مهاجرت به ويژه در کلانشهرها و همچنين تأثير عامل مهاجرت برشكلگيري و گسترش سكونتگاههاي غيررسمي و لزوم ساماندهي امور مهاجرت در سطح كشور، به منظور مديريت پهنههاي فقر و برنامهريزي همهجانبه در زمينه جلوگيري از مهاجرتهاي بيرويه، وزارت كشور طرح ملي ساماندهي مهاجرت را با همكاري دستگاههاي ذيربط ظرف شش ماه از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه تدوين و در اولين جلسه شوراي اجتماعي كشور طرح نمايد.
12ـ به منظور ارتقاي كيفيت و تأمين ايمني زندگي شهروندان در پهنههاي پرخطر شهري و روستايي نظير حرايم مصنوع، خطوط انتقال انرژي، ايستگاههاي راهآهن، حرايم طبيعي، گسلها، شيبها و دامنههاي ناپايدار، وزارت كشور مکلف است با هماهنگي وزارت راه و شهرسازي، بنياد مسکن انقلاب اسلامي، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و ساير سازمانهاي ذيربط نسبت به شناسايي خانوارهاي ساکن و تهيه برنامه عملياتي و اسكان مجدد خانوارها تا پايان برنامه ششم توسعه اقدام نمايد.
تبصره ـ وزارت راه و شهرسازي (شرکت مادر تخصصي عمران و بهسازي شهري ايران) مکلف است ضمن بهروزرساني سند اسكان مجدد، برنامه عملياتي مذکور را ظرف سه ماه از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه تهيه و با تعيين اولويت و از طريق تقسيم وظايف بين بخشي و با مشارکت دستگاههاي ذيربط پس از طرح و تصويب درستاد ملي اجرايي نمايد.
13ـ وزارت راه و شهرسازي با همكاري وزارت كشور مكلف است ظرف يك سال از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه نسبت به تعيين سازوكارهاي انتقال حق توسعه (TDR) با بهرهگيري از ابزارهايي نظير زمينهاي دولتي يا اراضي ذخيره احيا و بازآفريني محدودههاي محلات هدف و ساير امتيازات در محدوده قانوني شهرها اقدام نمايد.
14ـ با توجه به ضرورت حمايت از نهادها و بنگاههاي توسعهگر، وزارت راه و شهرسازي با هماهنگي وزارت امور اقتصادي و دارايي، بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران و بانک مسکن دستورالعمل نحوه حمايت مالي و اعتباري، نهادي و اجرايي دولت، نظام بانکي و بازار سرمايه از توسعهگران در محلههاي مذکور در اين تصويبنامه را تدوين و پس از تصويب در ستاد ملي عملياتي نمايند.
تبصره ـ مواردي که در حيطه صلاحيت شوراي پول و اعتبار است بايد به تأييد آن شورا برسد.
15ـ سازمان برنامه و بودجه كشور مکلف است متناسب با ظرفيت بودجه عمومي کشور همه ساله اعتبارات موردنياز اجراي طرح‌هاي مصوب درستاد ملي را با پيشنهاد دستگاه‌هاي اجرايي ذيربط در بودجه عمومي کشور پيشبيني و در اختيار آنها قرار دهد. تحقق منابع و اعتبارات دستگاهها در محدوده بافتهاي ناکارآمد و سکونتگاههاي غيررسمي در اولويت ميباشد.
16ـ وزارت راه وشهرسازي موظف است حمايتهاي مالي دولت از بخش مسکن را با اولويت به اجراي طرحهاي احيا، بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده و ساماندهي سکونتگاههاي غيررسمي اختصاص دهد.
الف ـ به منظور اجرايي شدن تصويبنامه شماره 90453/ت51166ه مورخ 1393/8/8، سازمان برنامـه و بودجه کشور موظف است با توجه به ظرفيت بودجه مربوط نسبت به ايفاي تعهدات دولت درخصوص يارانه مابهالتفاوت سود تسهيلات ارايه شده در سنوات گذشته، ظرف سه ماه از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه اقدام نمايد و يارانه مابهالتفاوت سود تسهيلات ساخت و خريد مسکن موضوع بند (3) تصويبنامه مذکور را تا پايان برنامه ششم توسعه در قوانين بودجه سنواتي پيشبيني و تخصيص دهد.
ب ـ با توجه به هدفگذاري طرح جامع مسکن مبني بر تأمين سي درصد (30%) از نياز خانوارها به مسکن جديد از طريق نوسازي و بهسازي بافتهاي ناکارآمد و سکونتگاههاي غيررسمي، بانک مسکن موظف است در خصوص حداقل سي درصد (30%) از تمامي انواع تسهيلات ساخت، خريد و مقاومسازي (به غير از مسکن مهر) طرحهاي حوزه مسکن در مناطق مذکور را در اولويت تخصيص با رعايت مصوبات شوراي پول و اعتبار قرار دهد.
تبصره ـ سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است در خصوص تسهيلات اعطايي توسط بانک مسکن در محدوده بافتهاي ناکارآمد و سکونتگاههاي غيررسمي (به غير از تسهيلات موضوع تصويبنامه شماره 90453/ت51166ه مورخ 1393/8/8) يارانه مابهالتفاوت سود تسهيلات را حداقل به ميزان پنج واحد درصد از نرخ مصوب شوراي پول و اعتبار، در بودجههاي سنواتي پيشبيني و تأمين نمايد.
17ـ به منظور ايجاد مديريت يكپارچه و پاسخگو در مقياس منطقهاي و مجموعه شهري كلانشهرها و در چارچوب مصوبات شورايعالي شهرسازي و معماري ايران، سازمان اجرايي مشخصي در شهرداري كلانشهرها با رعايت مقررات ايجاد و سازوكار اجرايي سازمان مزبور توسط وزارت كشور و با همكاري وزارت راه و شهرسازي با رعايت مقررات تهيه خواهد شد.
18ـ بنگاه‌ها و مؤسسات اقتصادي دولتي، خصوصي و عمومي غيردولتي موظفند برنامههاي عملياتي ناشي از مسئوليتهاي اجتماعي خود را با رعايت برنامههاي ابلاغي ستاد ملي اجرا نمايند.
19ـ سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است به منظور هدفمند نمودن نظام يارانه‌اي در قوانين بودجه سنواتي، توسعه خدمات اجتماعي، اقتصادي و کالبدي در بافتهاي ناکارآمد شهري وسکونت‌‌گاه‌هاي فقيرنشين را در اولويت قرار داده و منابع مالي لازم را با توجه به ظرفيت بودجه کشور در بودجههاي سنواتي دستگاهها و نهادهاي مربوط در چارچوب طرحها و برنامههاي مصوب ستاد ملي پيشبيني نمايد.
20ـ دستگاههايي نظير بنياد مستضعفان، ستاد اجرايي فرمان حضرت امام خميني (ره)، سازمان اوقاف و امور خيريه و آستانهاي متبرکه، بايد طي برنامه ششم توسعه وضعيت مالکيت اراضي وتصرفات غيرمجاز در بافتهاي فرسوده و سکونتگاههاي غيررسمي را تحت نظارت وزارت راه و شهرسازي و وزارت کشور و با تصويب ستاد ملي تعيين تکليف نمايند.
21ـ در اجـراي ماده (16) قانون سامـاندهي و حمايت از توليد و عرضه مسکن ـ مصوب 1387 ـ ، سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است نسبت به پيشبيني بودجه لازم در خصوص پرداخت ديون ناشي از اعمال تخفيفات از سوي شهرداريها و همچنين تداوم حمايت از اجراي اين قانون در لوايح بودجه سنواتي اقدام نمايد.
22ـ وزارت کشور موظف است در توزيع و تخصيص سهم ماليات بر ارزش افزوده شهرداريهاي کشور به ويژه کلانشهرها با اولويت برنامههاي مصوب بازآفريني محدودهها و محلههاي هدف اقدام نمايد.
23ـ وزارتخانههاي راه و شهرسازي، کشور، ارتباطات و فناوري اطلاعات و فرهنگ و ارشاد اسلامي با همکاري سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران مکلفند نسبت به ارايه برنامههاي ترويجي، فرهنگسازي و اطلاعرساني و توسعه خدمات و زيرساختهاي فناوري اطلاعات در محدودهها و محلههاي هدف بازآفريني شهري اقدام نمايند. دستورالعمل اجرايي اين بند ظرف دو ماه از تاريخ لازمالاجرا شدن اين تصويبنامه تهيه و ازسوي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ابلاغ خواهد شد.
معاون اول رئيس‎جمهور ـ اسحاق جهانگيري

روابط تنقیحی