عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
  • شماره انتشار در روزنامه رسمی :21441
  • تاریخ انتشار در روزنامه رسمی :1397/07/30
  • دستگاه مجری:[شهرداري تهران][شوراي اسلامي شهر تهران][شوراي توسعه و برنامه‌ريزي استان تهران]
مصوبه‌‌ شماره 300/9351 شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران مورخ 1397/07/15

مصوبه شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران پيرامون ساماندهي محور شهري فرحزاد


شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران در جلسه مورخ 1397/6/19 موضوع «ساماندهي محور شهري فرحزاد» را با استناد به بند 7 ـ 1 جدول "ب" پيوست شماره4 سند اصلي طرح جامع مصوب شهر تهران (1386) به عنوان برنامه ساماندهي عرصه‌ها و محور‌هاي شهري و يکي از طرح‌هاي موضعي توسعه شهري تهران و پس از طي مراتب بررسي در کميسيون ماده5 شهر تهران و وصول آن طي نامه شماره 1414546/114، مورخ 1396/12/14، با عنوان «طراحي شهري محدوده واجد ارزش فرحزاد و اراضي پيرامون» (احيا وساماندهي فرحزاد) را بررسي و با تأکيد بر ملاحظات به شرح زير تصويب نمود:
1ـ اصول ثابت ساماندهي محور فرحزاد به شرح زير است:
اول: احياء و توسعه سيستماتيک و متعادل منطبق بر توان اکولوژيک و ظرفيت‌هاي محيط زيست با هدف ارتقاء زيست‌پذيري
دوم: توجه توامان به حقوق عمومي و حقوق ساکنين بافت ارزشمند محله فرحزاد با مرکزيت هسته تاريخي
سوم: احيا و صيانت از يکپارچگي در سازمان‌يابي کالبدي ـ فضائي ـ اقتصادي کل محدوده اکولوژيک رود دره فرحزاد شامل؛ بافت ارزشمند فرحزاد، سکونتگاه‌هاي غيررسمي، حرائم کمي و کيفي رود دره و باغات فرحزاد و حوزه بلافصل آن به ويژه اراضي دره حسنک (محدوده جنوبي بزرگراه يادگار امام)
2ـ لازم است پهنه‌بندي، ضوابط، مقررات و نقشه‌هاي طرح در چهارچوب اصول فوق و با رعايت موارد زير اصلاح شود:
2ـ1ـ در باغات محدوده فرحزاد حدنصاب تفکيک براي باغات يک هکتار و حداکثر ميزان سطح اشغال ساخت بنا و نوسازي با شرط رعايت حريم طبيعي درختان و ممنوعيت قطع درخت در هر شرايطي، طبق ضوابط زير تعيين مي‌شود:
ـ براي قطعات کمتر از 1000 مترمربع؛ حداکثر50 مترمربع سازه سبک (با مصالح بومي) با حداکثر يک طبقه روي زمين
ـ براي قطعات 1000 مترمربع تا 3000 مترمربع؛ حداکثر 10% سطح اشغال با حداکثر دو(2) طبقه روي زمين
ـ براي قطعات بيشتر از3000 مترمربع حداکثر 300 مترمربع سطح اشغال با حداکثر دو(2) طبقه روي زمين
2ـ2ـ با توجه به اهميت حفظ يکپارچگي باغات در محدوده طرح و تثبيت کاربري‌هاي وضع موجود و صيانت از حرائم رود دره فرحزاد لازم است مکانيابي مربوط به فعاليت و بارگذاري پيشنهادي در عرصه ويژهC (واقع در زير حوزه 2ـ1: گستره مياني (مجاور روستا) براي استقرار عملکردهاي تفريحي و گردشگري) و عرصه ويژه F (واقع در زير حوزه 3ـ1: گستره جنوبي براي استقرار عملکردهاي ورزشي و تفريحي) بازنگري و در چهارچوب اصول ثابت پيش گفته اصلاح شود.
2ـ3ـ به منظور ملاحظه ويژگي‌هاي اکولوژيک و ضرورت‌هاي حاصل از مطالعات محيط زيست در خصوص جريان آبهاي زير سطحي، لازم است ضمن حذف ضابطه طبقه تشويقي، ضوابط ساخت يا نوسازي در کليه پلاکهاي محدوده فرحزاد و در تمامي حوزه‌ها و زير حوزه‌هاي طرح شامل: حوزه حفاظت سبز و باز با محوريت رود ـ دره، حوزه بافت ارزشمند محله فرحزاد با مرکزيت هسته تاريخي و حوزه جنوبي محله با محوريت گردشگري؛ به نحوي اصلاح شود که تعداد طبقات از سه طبقه روي زمين و احداث زير زمين از يک طبقه (در همان سطح اشغال طبقه همکف) بيشتر نباشد. اجازه احداث زيرزمين مذکور مشروط به امکان‌سنجي بر اساس وضعيت و ظرفيت لايه‌هاي زير سطحي در زمان صدور پروانه ساخت توسط شهرداري خواهد بود.
2ـ4ـ درمحدوده فرحزاد با هدف صيانت از بافت ارزشمند محله، عدم اعمال هرگونه تغيير در مرفولوژي بافت مورد تأکيد بوده و لازم است الگوي توده گذاري محله صرفاً مطابق الگوي ارگانيک بافت و در يک نظم يکپارچه با کل بافت باشد. به‌اين منظور لازم است ضوابط و کدها و دستورالعمل‌هاي طراحي با ملاحظه اين موضوع در طرح بازنگري شود.
2ـ 5 ـ با توجه به مطالعات اجتماعي طرح لازم است ضوابط مربوط به زير حوزه‌هاي (3ـ2) و (5 ـ2) در سند مصوب کميسيون ماده 5 شهر تهران مبني بر تمليک اراضي و املاک با هدف ساماندهي بافت شکل گرفته موجود مورد بررسي مجدد قرار گرفته و راهکارهاي اجرائي در اين رابطه با محوريت شهرداري تهران متناسب با شرايط کالبدي و ويژگيهاي اجتماعي محدوده پيش بيني و در سند درج شود.
3ـ لازم است شهرداري تهران، اسناد و نقشه‌هاي طرح ساماندهي فرحزاد را پس از بازنگري طبق بند فوق ظرف مدت حداکثر يک ماه به دبيرخانه شوراي عالي ارسال نمايد. اين اسناد پس از تطبيق با مصوبه حاضر توسط دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران ابلاغ خواهد شد.
4ـ ضروري است شهرداري تهران از تاريخ ابلاغ مصوبه اقدامات زير را در اولويت اجرا قرار دهد:
4ـ1ـ تدوين مدل حقوقي براي توسعه، متناسب با ويژگي‌هاي محدوده طرح شامل: الگوي مديريت تقاضاي نوسازي بنا از طريق ارزش آفريني بر مبناي اقتصاد محلي و گردشگري و ارزش آفريني حاصل از کيفيت بناها و فضاهاي شهري
4ـ2ـ اجراي برنامه عملياتي پدافند غير عامل شامل تعيين سايت‌هاي امداد و نجات و اسکان موقت و الگوي مديريت بحران و اولويت بندي اجرايي پيشگيري از تهديدات حوادث غير مترقبه از جمله زلزله و رانش زمين به ويژه در رابطه با بافتهاي ناپايدار و بافتهاي داراي معابر کمتر از 6 متر.
4ـ3ـ اجراي برنامه عملياتي رفع آسيب‌ها و ارتقاء امنيت اجتماعي، با همکاري نهادها و دستگاههاي متولي تهيه.
4ـ4ـ تدوين دستورالعمل طراحي و اجراي پارکينگ در محدوده طرح با توجه به ملاحظات زيست محيطي.
4ـ 5 ـ اقدامات اجرايي ژينايي اکولوژيک و صيانت از محيط زيست و طبيعت رود دره، با عنوان پهنه مديريت زيست بوم بر مبناي توان اکولوژيک رود دره و بافت شهري پيرامون.
4ـ6 ـ اقدامات اجرائي صيانت از حريم و پيشگيري از تهديدات ساخت و ساز در اراضي شمالي دره فرحزاد واقع در حريم شهرتهران طبق رويه‌هاي قانوني.
5 ـ با توجه به ضرورت احياء يکپارچگي سازمان فضايي و عملکردي، همچنين به جهت ارتباط ماهوي و ساختارطبيعي محدوده طرح پيشنهاده(به مساحت تقريبي 220هکتار) با اراضي دره حسنک(به مساحت 2/134هکتار واقع در جنوب بزرگراه يادگار امام) لازم است، موضوع بازنگري بند4صورتجلسه شماره533کميسيون ماده 5 شهر تهران مورخ 1393/9/24(با موضوع طراحي شهري و تهيه اسناد طراحي معماري اراضي دره حسنک)، به جهت نحوه و ميزان بارگذاري فراتر از توان اکولوژيک رود دره و بافت پيراموني و تاثيرات نامطلوب آن، در دستور کار دبيرخانه کميسيون ماده 5 قرار گرفته و پس از طي مراتب قانوني توسط شهرداري تهران ظرف مدت 2 ماه به‌منظور ملاحظه يکپارچگي محدوده‌هاي مذکور، براي تصويب به شوراي عالي شهرسازي و معماري ارسـال شود. از تاريخ ابلاغ اين مصوبه هرگونه اقدام اجرائي و صدور پروانه جديد در محدوده مذکور ممنوع بوده و مستلزم بازنگري و تصويب طرح است.
6 ـ به منظور ساماندهي بافت واقع در حريم خطوط فشار قوي و به جهت تاثيرات نامطلوب تأسيسات مذکور در کيفيت زندگي بافت مسکوني فرحزاد، موضوع انتقال خطوط برق فشار قوي پس از بررسي‌هاي فني و امکان سنجي با همکاري مشترک وزارت نيرو و شهرداري صورت گيرد.
7ـ هرگونه احداث خيابان و بزرگراه و مسير عبور خط مترو به نحوي که حرايم رود دره را تحت تاثير قرار دهد و باعث ايجاد ترانشه و سد بر کريدور اکولوژيک رود دره شود، ممنوع است.
8 ـ ضروري است با محوريت شهرداري تهران، مديريت نياز آبي محيط زيست رود دره فرحزاد از طريق آزادسازي و رهاسازي چشمه‌هاي بالادست، هدايت و بازيابي پساب‌ها و فاضلاب ها، احياي قنوات و نظارت بر مصرف جريان آب روددره توسط وزارت نيرو، عدم تعرض به منابع طبيعي در بالادست ارتفاعات فرحزاد توسط وزارت جهاد کشاورزي و جلوگيري از فعاليت معدني توسط وزارت صنايع و معادن، عملياتي شود.
مراتب جهت استحضار و صدور دستور انعكاس و اقدام اعلام مي‌شود.