عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.

ـ نظريّه 333/7 ـ 1380/2/2 اداره كل حقوقي قوّه‏قضائيه:

انجمن كليميان تهران طي نامه شماره 8355 مورخ 1378/9/17 اعلام كرده است «... هيچ كتاب و يا متن ترجمه شده به زبان فارسي در احوال شخصيّه و حقوق ارثيه كليميان در ايران وجود ندارد و به فرض وجود نيز داراي اعتبار شرعي نيست در مواردي كه به‏موجب اصل سيزده قانون اساسي اعلام نظر مرجع ديني كليميان در احوال شخصيّه به‏موجب قوانين فقهي كليميان ضرورت پيدا كند از طرف دادگاه در آن مورد خاص سئوال مي‏شود و مرجع ديني كليميان با مراجعه و استناد به كتب فقهي‌هالاخاـ جواب براي دادگاه ارسال مي‏نمايد» در ضمن انجمن مزبور طي نامه 8317 ـ 1378/8/17 اعلام کرده است: قوانين مربوط به حق‏الارث كليميان از سال 1355 تغييراتي نموده كه هر دو شكل آن به‏شرح زير اعلام مي‏شود:
1ـ تا قبل از سال 1355، همسر متوفي تا وقتي در قيد حيات است و يا ازدواج مجدد ننموده،مي‏تواند از محل سكونت مشترك با همسر خود و اثاث‏البيت استفاده نموده و ساير ورّاث موظف به تأمين هزينه زندگي همسر متوفي در حد متعارف مي‏باشند ولي اگر همسر تقاضاي مهريه نمايد ساير ورّاث با پرداخت مهريه دين ديگري ندارند.
دختران متوفي درصورتي‌كه در موقع ازدواج جهيزيه دريافت داشته باشند نسبت به ماترك متوفي حقي نخواهند داشت.
فرزند ذكور در صورت پرداخت حقوق قانوني ساير ورّاث با رعايت موازين قانوني وارث ماترك خواهد بود.
2ـ از سال 1355 تاكنون تقسيم ماترك متوفي به‏شرح ذيل مي‏باشد:
iـ فرزند ذكور دو برابر هريك از دختران و يا همسر متوفّي، حق‏الارث خواهد داشت و در مورد (يك پسر و دو دختر و يك همسر) به‏طور مثال ماترك او بعد از وضع حقوق قانوني به پنج قسمت مساوي تقسيم مي‏گردد و فرزند ذكور دو سهم و دختران و همسرمتوفّي هر يك از مال‏الارث يك سهم خواهد داشت.
iiـ درصورتي‌كه دختران در زمان حيات پدر ازدواج كرده باشد مبلغ جهيزيه از سهم آنها كسر مي‏گردد.
iii ـ درصورتي‌كه مبلغ مهريه همسر متوفي از سهم‏الارث باشد ساير ورّاث موظّفند مهريه را پرداخت نمايند.

روابــــط صریـــــــــح