عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.

موضوع: دستورالعمل اجرائي تكاليف ضابطان در كلانتريها و حوزه‌هاي انتظامي

به فرماندهي محترم منطقه انتظامي شهرستان.....

در اجراي ماده (15) قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور كيفري و بند (ي) ماده (3) اصلاحي قانون تشكيل دادگاههاي عمومي و انقلاب دستورالعمل ذيل به كليه حوزه‌هاي انتظامي ابلاغ مي‌گردد:
1ـ در اجراي قسمت (د) بند (8) ماده (4) قانون نيروي انتظامي جمهوري اسلامي و در راستاي پيشگيري از وقوع جرم، لازم است با بررسي جرائم ارتكابي و جمع‌آوري آمار و اطلاعات و علل وقوع جرم، مشكلاتي كه در خارج از سيستم انتظامي موجب وقوع جرم گرديده و امكان ارائه راهكارهاي مناسب جهت پيشگيري و كاهش ورودي پرونده‌ها وجود دارد، جمع‌آوري و به صورت دوره‌اي به دادسرا ارسال گردد.
2ـ با توجه به نقش ابلاغ و اجراي به موقع و صحيح دستورات و احكام قضائي در رفع اطاله دادرسي، فرماندهان حوزه‌هاي انتظامي موظفند تعدادي از پرسنل را با آموزش‌هاي تخصصي جهت ابلاغ اوراق قضائي و اجراي احكام صادره آماده كنند و چنانچه نيازي به جزوات آموزشي در هر مورد باشد به فوريت از طريق آموزش دادگستري هر استان رفع نياز نمايند.
3ـ در مورد پرونده‌هايي كه با توجه به نوع دعوي امكان صلح و سازش و اصلاح ذات‌البين وجود دارد، كوشش لازم براي صلح و سازش صورت بگيرد و كيفيت اقدامات در اين زمينه در پرونده منعكس گردد.
4ـ در جهت كاهش اطاله دادرسي و تكريم ارباب رجوع و ممانعت از مراجعات غيرضرور آنان، حوزه‌هاي انتظامي موظفند در تكميل پرونده‌ها و اجراي دستورات مقام قضائي، نهايت دقت را به‌عمل آورند و در مواردي كه ابهام وجود دارد سريعاً موضوع به مقام قضائي مربوطه اعلام تا راهكاري عملي انديشيده شود و از توقف بي‌مورد پرونده در كلانتري يا حوزه انتظامي خودداري شود.
5 ـ گزارش نهايي مي‌بايست به صورت كامل و مستند به دستورات قضائي باشد و فرم مربوط به چك ليست تحقيقات اوليه مراجع انتظامي (به شرح پيوست) با اهتمام و دقت كافي تكميل گردد و از ارسال پرونده، بدون تكميل كردن فرم مزبور خودداري شود.
6 ـ با توجه به تبصره ذيل ماده (43) ق.آ.د.ك، تحقيق در جرائم منافي عفت توسط ضابطان (اعم از خاص و عام) ممنوع بوده و در صورت كشف جرم مشهود، لازم است صرفاً متهم يا متهمين بدون هرگونه تحقيق به مرجع قضائي صلاحيتدار تحويل شوند.
7ـ پرونده‌هاي مربوط به تصادفات راهنمايي و رانندگي بايد بدون فوت وقت و در حداقل زمان ممكن پس از اعلام نظر افسر كاردان فني، با تنظيم كروكي لازم و اظهارنظر صريح و شفاف شامل: علت تصادف و تعيين مقصر و..... و گواهي پزشكي قانوني، تكميل و به دادسرا ارسال شود و از ارسال پرونده‌هاي ناقص خودداري گردد.
8 ـ در كليه پرونده‌ها به‌ويژه پرونده‌هاي مهم از قبيل قتل، آدم‌ربايي، ضمن تشريح ماوقع، آلات جرم، مواد مكشوفه، مستندات و دلائل جرم را ضميمه پرونده نمايند و از نگهداري آلات جرم در حوزه‌هاي انتظامي به شدت پرهيز نمايند.
9ـ آمار دقيق پرونده‌هاي مختومه، در دست بررسي و ارسالي، به صورت ماهانه تنظيم و به دادسرا ارسال گردد.
10ـ ارسال پرونده به دادسرا مي‌بايست در ابتداء وقت اداري و با برنامه‌ريزي و به صورت منظم صورت پذيرد، از ارسال بدون ضابطه پرونده‌ها خودداري شود.
11ـ كليه بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌هاي قضائي، توسط فرماندهي انتظامي به ضابطان مربوطه ابلاغ مي‌گردد و ضمن اعلام گزارش عملكرد ماهانه و پيشرفت كار و احياناً موانع و ارائه راهكارهاي مناسب، كلاسهاي توجيهي براي پرسنل در همه رده‌ها در جهت كارآمدي ضابطان قضائي تشكيل و در اين كلاسها از قضات دادسرا دعوت مي‌گردد.
12ـ فرماندهان حوزه‌هاي انتظامي موظفند كليه پرسنل را در مورد بازديدهاي مقامات قضائي از حوزه‌هاي انتظامي و بازداشتگاهها توجيه و تذكرات لازم را كتباً و شفاهاً اعلام كنند.
دادستان عمومي و انقلاب شهرستان.....