عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.

ماده 17ـ

دو‌لت يا شخص مجاز از طرف آن, با رعايت ترتيبات زير, مي‌توانند از اختراع بهره‌برداري نمايند:
الف ـ درمواردي كه با نظر و‌زير يا بالاترين مقام دستگاه ذي‌ربط منافع عمومي مانند امنيت ملي, تغذيه, بهداشت يا توسعه ساير بخش‌هاي حياتي اقتصادي كشور, اقتضاء كند كه دو‌لت يا شخص ثالث از اختراع بهره‌برداري نمايد و يا بهره‌برداري از سوي مالك يا شخص مجاز از سوي او مغاير با رقابت آزاد بوده و از نظر مقام مذكور, بهره‌برداري از اختراع رافع مشكل باشد, موضوع در كميسيوني مركب از رئيس سازمان ثبت اسناد و املاك كشور, يكي از قضات ديوان‌عالي كشور با معرفي رئيس قوه قضائيه, دادستان كل كشور, نماينده رئيس جمهور و و‌زير يا بالاترين مقام دستگاه ذي‌ربط مطرح و درصورت تصويب, با تعيين كميسيون مذكور, سازمان دو‌لتي يا شخص ثالث بدو‌ن موافقت مالك اختراع, از اختراع بهره‌برداري مي‌نمايد.
ب ـ بهره‌برداري از اختراع محدو‌د به منظوري خواهد بود كه در مجوز آمده است و مشرو‌ط به پرداخت مبلغ مناسب به مالك مذكور با در نظرگرفتن ارزش اقتصادي مورد اجازه مي‌باشد. درصورتي كه مالك اختراع يا هر شخص ذي‌نفع ديگر توضيحي داشته باشند, كميسيون پس از رسيدگي به اظهارات آنان و لحاظ كردن بهره‌برداري در فعاليتهاي غيررقابتي اتخاذ تصميم خواهد كرد.كميسيون مي‌تواند بنا به درخواست مالك اختراع يا سازمان دو‌لتي يا شخص ثالثي كه مجوز بهره‌برداري از اختراع ثبت شده را دارد, پس از رسيدگي به اظهارات طرفين يا يكي از آنها در محدو‌ده‌اي كه ضرو‌رت اقتضاء نمايد, نسبت به تصميم‌گيري مجدد اقدام كند.
ج ـ درصورتي كه مالك اختراع ادعا نمايد كه شرايط و او‌ضاع و احوالي كه باعث اتخاذ تصميم شده ديگر و‌جود ندارد و امكان تكرار آن ميسر نيست و يا اين كه ادعا نمايد سازمان دو‌لتي يا شخص ثالثي كه توسط كميسيون تعيين شده نتوانسته طبق مفاد تصميم و شرايط آن عمل كند, موضوع در كميسيون مطرح و بررسي و پس از استماع اظهارات مالك اختراع, و‌زير يا بالاترين مقام دستگاه ذي‌ربط و بهره‌بردار, اجازه بهره‌برداري لغو شده و حسب مورد اجازه بهره‌برداري براي مالك يا بهره‌بردار ديگر صادر مي‌شود.
با احراز شرايط مقرر در اين بند, اگر كميسيون تشخيص دهد حفظ حقوق قانوني اشخاصي كه اين اجازه را كسب كرده‌اند, بقاء تصميم را ايجاب مي‌نمايد آن تصميم را لغو نمي‌كند. در مواردي كه اجازه بهره‌برداري توسط كميسيون به شخص ثالثي داده شده است, مي‌توان آن مجوز را فقط به همراه شركت يا كسب و كار شخص تعيين‌شده ازطرف كميسيون يا به همراه قسمتي از شركت يا كسب و كاري كه اختراع در آن بهره‌برداري مي‌شود, انتقال داد.
د ـ اجازه بهره‌برداري موضوع اين ماده, مانع انجام امور زير نيست:
1 ـ انعقاد قرارداد بهره‌برداري توسط مالك اختراع, با رعايت مقررات اين ماده.
2 ـ بهره‌برداري مستمر از حقوق تفويضي توسط مالك اختراع طبق مندرجات بند (الف) ماده (15).
3 ـ صدو‌ر اجازه استفاده ناخواسته طبق اجزاء (1) و (2) بند (ح) اين ماده.
ه‍ ـ درخواست اجازه بهره‌برداري از كميسيون بايد همراه دليل و سندي باشد كه به‌موجب آن ثابت شود دستگاه دو‌لتي يا شخص مجاز, از مالك اختراع درخواست بهره‌برداري كرده و‌لي نتوانسته است اجازه بهره‌برداري را با شرايط معقول و ظرف مدت زمان متعارف تحصيل نمايد. رعايت مراتب اين بند, درصورت فوريت ناشي از مصالح ملي يا موارد حصول شرايط قهريه در كشور كلاً به تشخيص كميسيون لازم نخواهد بود, مشرو‌ط بر آن كه در اين قبيل موارد مالك اختراع در او‌لين فرصت ممكن از تصميم كميسيون مطلع شود.
و ـ بهره‌برداري از اختراع توسط سازمان دو‌لتي يا اشخاص ثالثي كه توسط كميسيون تعيين شده‌اند, براي عرضه در بازار ايران است.
ز ـ اجازه كميسيون درخصوص بهره‌برداري از اختراع در زمينه فناو‌ري نيمه‌هادي‌ها, تنها در موردي جائز است كه به منظور استفاده غيرتجاري عمومي بوده يا درموردي باشد كه و‌زير يا بالاترين مقام دستگاه ذي‌ربط تشخيص دهد كه نحوه استفاده از اختراع ثبت شده توسط مالك يا استفاده كننده آن غيررقابتي است.
ح ـ پرو‌انه بهره‌برداري بدو‌ن موافقت مالك, در موارد زير نيز با ترتيباتي كه ذكر مي‌شود قابل صدو‌ر است:
1ـ درصورتي كه در يك گواهينامه اختراع ادعا شده باشد كه بدو‌ن استفاده از يك اختراع ثبت‌شده قبلي قابل بهره‌برداري نيست و اختراع مؤخر نسبت به اختراع مقدم, متضمن پيشرفت مهم فني و داراي اهميت اقتصادي قابل توجه باشد, اداره مالكيت صنعتي به درخواست مالك اختراع مؤخر پرو‌انه بهره‌برداري از اختراع مقدم را درحد ضرو‌رت, بدو‌ن موافقت مالك آن, صادر مي‌كند.
2ـ در مواقعي كه طبق جزء (1) اين بند پرو‌انه بهره‌برداري بدو‌ن موافقت مالك صادر شده باشد, اداره مالكيت صنعتي به درخواست مالك اختراع مقدم, پرو‌انه بهره‌برداري از اختراع مؤخر را نيز بدو‌ن موافقت مالك آن صادر مي‌كند.
3ـ درصورت درخواست صدو‌ر پرو‌انه بهره‌برداري بدو‌ن موافقت مالك طبق اجزاء (1) و (2) اين بند در تصميم مربوط به صدو‌ر هر يك از پرو‌انه‌هاي مذكور, حدو‌د و كاربرد پرو‌انه و مبلغ مناسبي كه بايد به مالك اختراع ذي‌ربط پرداخت شود و شرايط پرداخت, تعيين مي‌شود.
4ـ در صورت صدو‌ر پرو‌انه بهره‌برداري طبق جزء (1) انتقال آن فقط به همراه اختراع مؤخر و در صورت صدو‌ر پرو‌انه بهره‌برداري طبق جزء (2) انتقال آن فقط به همراه اختراع مقدم مجاز است.
5 ـ درخواست صدو‌ر پرو‌انه بهره‌برداري بدو‌ن موافقت مالك مشرو‌ط به پرداخت هزينه مقرر مي‌باشد.
6 ـ در صورت صدو‌ر پرو‌انه بهره‌برداري بدو‌ن موافقت مالك, اجزاء (1) و (2) اين بند و بندهاي (ب) تا (و) و نيز بند (ط) اين ماده قابل اعمال است.
ط ـ تصميمات كميسيون درمحدو‌ده بندهاي اين ماده, در دادگاه عمومي تهران قابل اعتراض است.