عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
نظریه‌‌ شماره 7/3934 مورخ 1387/6/26

بين طلاقي كه به استناد ماده 1130 قانون مدني (عسر و حرج ) صادر شده با طلاق خل ع تفاوت وجود دارد طلاق به لحاظ عسروحرج قطعي و لازم الاجراء است ولي در طلاق خلع زوجه مي تواند به مابذل در ايام عده رجوع كند و زوج نيز ميتواند به تقاضاي طلاق خلع از ناحيه زوج توجه نكند

نظريه شماره7/3934 مورخ1387/6/26

سؤال: فرق طلاق خلع و طلاقي كه طبق ماده ١١٣٠ قانون مدني به لحاظ عسر و حرج صادر ميشود چيست؟

نظريه اداره كل حقوقي قوه قضائيه: بين طلاق موضوع ماده ١١٤٦ قانون مدني با طلاق ناشي از عسر و حرج كه در ماده ١١٣٠ قانون مدني آمده تفاوت وجود دارد، در طلاق موضوع ماده6 114قانون مدني زن به واسطه كراهتي كه از شوهر دارد در مقابل مالي كه به وي مي دهد طلاق مي گيرد، صدور حكم و اجراي صيغه طلاق خلع بدون رضايت زوج صرفاً به تقاضاي زوجه فاقد وجاهت شرعي و قانون است و چنانچه زوج، قبل از اجراي صيغه طلاق بارد آنچه كه بذل شده از طلاق زوجه خود منصرف گردد نميتوان زوجه وي را مطلقه نمود و نيز اگر زوجه در م دت عده به ما بذل رجوع نمايد طلاق خلع مبدل به رجعي مي گردد و زوج نيز ميتواند و حق دارد كه به زوجه رجوع كند، ولي طلاقي كه به موجب ماده ١١٣٠ قانون مدني واقع شود به علت عسروحرج زوجه است (كراهت به تنهايي عنوان عسر و حرج را ندارد ) و چنانچه عسر و حرج زوجه در محك مه ثابت شود صدور حكم اجبار زوج به طلاق مشروط به پرداخت مالي از طرف زوجه نخواهد بود . بنابراين نيازي به بذل مال از ناحيه زوجه نيست كه موضوع پذيرش يا عدم پذيرش آن توسط زوج پيش آيد، در اين حالت چنانچه زوج حاضر به طلاق نشود به تصريح ماده ١١٣٠ قانون مدني دادگاه ميتواند زوج را اجبار به طلاق نمايد و در صورتي كه اجبار ميسر نباشد، زوجه به اذن حاكم شرع طلاق داده مي شود طلاق موضوع ماده ١١٣٠ قانون مدني بائن است و به هيچ وجه براي مرد حق رجوع نيست.

روابــــط صریـــــــــح