عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
نظریه‌‌ شماره 7/1250 مورخ 1386/3/1

ملاك حضوري و غيابي بودن حكم دادگاه در دعواي ورود ثالث، همان است كه در ماده 303 قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني آمده است

نظريه شماره7/1250 مورخ1386/3/1 

سؤال: چنانچه در مرحلة تجديدنظر دعواي ورود ثالث به طرفيت متداعيين دعواي اصلي مطرح شود، اما اخطاريه هاي خواندگان دعواي ورود ثالث ابلاغ واقعي نشود و خواندگان در دادرسي شركت ننمايند و لايحه هم ارسال نكنند، حكم دادگاه تجديد نظر در اين دعوي عليه خواندگان، حضوري است يا غيابي؟
 
نظريه اداره كل حقوقي قوه قضائيه : طبق ماده ١٣٠ قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني مصوب سال ١٣٧٩ ، دعوي ورود ثالث دعواي مستقلي است كه به موجب دادخواست و عليه اصحاب دعوي و در دادگاهي كه دعوي در آن مطرح است اقامه مي شود. بدين لحاظ، ماده ١٣٤ قانون مذكور تصريح نموده، ترتيبات دادرسي در مورد ورود شخص ثالث در هر مرحله چه نخستين يا تجديدنظر برابر مقررات عمومي راجع به آن مرحله است. بنابراين، با توجه به ماده ٣٠٣ همان قانون كه ملاك حضوري و غيابي بودن حكم دادگاه را مشخص نموده، براي تشخيص حضوري يا غياب ي بودن رأي دادگاه، بايد اين مقررات مورد توجه قرار گيرد . به علاوه، با عنايت به اينكه در فرض استعلام، شخص ثالث در مرحله تجديدنظر وارد دعوي شده است و ماده ٣٦٤ قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني مقرر داشته : « در مواردي كه دادگاه تجديدنظر مبني بر محكوميت خوانده باشد و خوانده يا وكيل او در هيچ يك از مراحل دادرسي حاضر نبوده و لايحه دفاعيه و يا اعتراضيه اي هم نداده باشند رأي دادگاه تجديدنظر ظرف مدت بيست روز پس از ابلاغ واقعي به محكوم عليه يا وكيل او قابل اعتراض و رسيدگي در همان دادگاه تجديد نظر مي باشد ...»و با عنايت به اينكه اصحاب دعوي، خواندگان دعواي ورود ثالث تلقي مي شوند، براساس اين مقررات رأي صادر شده از دادگاه تجديدنظر نسبت به خواندگان دعواي ورود ثالث غير قطعي و ظرف مهلت مقرر در ماده ياد شده قابل اعتراض در دادگاه تجديدنظر است.

روابــــط صریـــــــــح