عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
  • شماره انتشار در روزنامه رسمی :18820
  • تاریخ انتشار در روزنامه رسمی :1388/07/18
  • شماره ابلاغ :30760/310/300
  • تاریخ ابلاغ :1388/7/1
  • دستگاه مجری:[استانداريهاي کشور]
مصوبه‌‌ شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران مورخ 1388/5/5

اصلاح مصوبه شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران درخصوص طرحهاي جامع شهرهاي با جمعيت كمتر از 100،000 نفر

استانداران محترم استانهاي آذربايجان شرقي ـ آذربايجان غربي ـ اردبيل ـ اصفهان ـ ايلام
بوشهر ـ تهران ـ چهارمحال و بختياري ـ خراسان رضوي ـ خراسان شمالي ـ خراسان جنوبي
خوزستان ـ زنجان ـ سمنان ـ سيستان و بلوچستان ـ فارس ـ قم ـ قزوين ـ كردستان
كرمان ـ كرمانشاه ـ كهكيلويه و بويراحمد ـ گلستان ـ گيلان ـ لرستان ـ مازندران ـ مركزي
هرمزگان ـ همدان ـ يزد
شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران در جلسه مورخ 1388/5/5 با توجه به گزارش عملكرد شوراهاي برنامه‌ريزي و توسعه استانها و بنا به پيشنهاد وزارت مسكن و شهرسازي مصوبه مورخ 1386/5/15 موضوع تفويض اختيار تصويب طرحهاي جامع شهرهاي با جمعيت كمتر از 100،000 نفر را به شرح ذيل اصلاح نمود:
1ـ تصويب طرح‌هاي جامع شهرهاي با جمعيت كمتر از 100،000 نفر در چارچوب مفاد اين مصوبه به شوراهاي برنامه‌ريزي و توسعه استانها واگذار مي‌شود و اين اختيار قابل واگذاري به غير نيست.
تبصره ـ در صورت وجود شرايط ويژه، بنا به پيشنهاد رئيس شوراي برنامه‌ريزي و توسعه استان يا هر يك از اعضاي شوراي عالي و تأييد رئيس شوراي عالي، طرح جامع شهرهاي كمتر از 100 هزار نفر نيز در شوراي عالي شهرسازي و معماري قابل بررسي است.
2ـ در تصويب طرح‌هاي جامع آن دسته از شهرهاي با جمعيت كمتر از 100،000 نفر كه مركز شهرستان باشند، حضور نماينده يا نمايندگان شوراي عالي در جلسه كارگروه مسكن و شهرسازي استانها ضروري است.
تبصره1ـ انتخاب نماينده يا نمايندگان شوراي عالي متناسب با ويژگي شهر مربوط توسط دبير شوراي عالي و از بين اعضاي شوراي عالي يا كميته فني يا مديران دفاتر ذيربط در وزارت مسكن و شهرسازي و يا كارشناسان خبره (با ده سال سابقه كار و با آشنايي با شوراي عالي و سياستگزاري‌هاي آن) صورت مي‌پذيرد و حكم مأموريت نيز توسط دبير شوراي عالي صادر خواهدشد.
تبصره2ـ سازمان مسكن و شهرسازي استان موظف است حداقل 15 روز قبل از برگزاري جلسه كارگروه مسكن و شهرسازي، دعوتنامه جلسه مذكور را به همراه خلاصه گزارش طرح براي دبيرخانه شوراي عالي ارسال نمايد.
تبصره3ـ دبير شوراي عالي ضمن تعيين نماينده يا نمايندگان خود براي شركت در جلسه كارگروه، اطلاعات دريافتي را در اختيار ايشان قرار خواهد داد.
تبصره4ـ نماينده مذكور موظف است در جلسه شركت نموده و گزارش خود را در فرم‌هايي كه توسط دبيرخانه شوراي عالي تهيه مي‌شود ظرف مدت يك هفته از تاريخ تشكيل جلسه به دبيرخانه شوراي عالي ارائه نمايد.
تبصره5 ـ سازمان مسكن و شهرسازي استان موظف است يك نسخه از مصوبه شوراي برنامه‌ريزي را به انضمام مدارك لازم براي اظهارنظر دبير شوراي عالي به دبيرخانه ارسال نمايد.
3ـ ملاك تعيين جمعيت شهرها جمعيت مندرج در آخرين سالنامه آماري مركز آمار ايران است.
تبصره ـ دبيرخانه شوراي عالي موظف است بر مبناي اين بند از ابتداي سال 1387 به بعد در فروردين ماه هر سال ليست شهرهاي هر استان كه بايد طرح جامع آنها در شوراي عالي به تصويب برسد تدوين و به استانها اعلام نمايد.
4ـ طرح‌هاي مربوط به شهرهاي جديد و شهرك‌ها در شوراي عالي بررسي و تصويب مي‌شوند.
5 ـ بررسي مغايرت‌هاي اساسي نيز در چارچوب سقف‌هاي جمعيتي تعيين شده در اين مصوبه حسب‌مورد در شوراي برنامه‌ريزي و توسعه استان و يا شوراي عالي صورت مي‌پذيرد.
تشخيص نهايي مغايريت اساسي در چارچوب ماده 45 آيين‌نامه نحوه بررسي و تصويب طرح‌هاي توسعه و عمران در مورد شهرهاي كمتر از 100000 نفر براساس معـيارهاي مصوب شوراي عالي با رئيـس سازمان مسكن و شهرسازي استان و در مورد شهرهاي بالاتر از 100000 نفر، شـهرهاي جديد و شهـرك‌ها اين مسئوليـت با دبير شوراي عالي مي‌باشد.
گردش كار تفصيلي اين موضوع توسط دبيرخانه شوراي عالي تهيه و به استانها ابلاغ خواهد گرديد.
تبصره1ـ دبيرخانه شوراي عالي مكلف است دستورالعمل تشخيص اساس طرح جامع شهر، مصوب 1363/12/23 شوراي عالي و اصلاحيه‌هاي بعدي آن را، حداكثر ظرف مدت 3 ماه بازنگري نموده و پس از تصويب شوراي عالي مبناي اقدامات بعدي قرار دهد.
تبصره2ـ در صورتي كه مواردي از تصميمات كميسيون ماده 5 شهرهاي زير يكصدهزار نفر توسط دبيرخانه شوراي عالي مغاير با اساس طرح جامع شهر تشخيص داده شود، موضوع بايد در شوراي برنامه‌ريزي و توسعه استان طرح و مورد تصميم‌گيري قرار گيرد.
6 ـ شوراهاي برنامه‌ريزي استانها موظفند رسيدگي به طرحها را پس از بررسي و تصويب طرحها در كارگروه شهرسازي و معماري استانها در دستور كار خود قرار دهند. موارديكه الزاماً بايد در جلسه شوراي برنامه‌ريزي و كارگروه مسكن و شهرسازي استان ارائه و مورد بررسي قرار گيرد به شرح پيوست (1) مي‌باشد.
7ـ كارگروههاي مسكن و شهرسازي و شوراهاي برنامه‌ريزي استانها به هنگام بررسي و تصويب طرحها موظفند اصول زير را رعايت نمايند:
ـ توجه به راهبردهاي طرح‌هاي بالادست درخصوص نقش شهر ـ جهات توسعه و جمعيت كل و جمعيت شاغلين و ارتباط آنها با يكديگر.
ـ توجه به رعايت حرائم، قوانين و ضوابط و مقررات قانوني دستگاههاي ذيربط.
ـ توجه به قانون « تعاريف محدوده و حريم شهر، روستا و شهرك و نحوه تعيين آنها» درخصوص عدم تداخل محدوده و حريم شهرها و روستاها با يكديگر و عدم تجاوز محدوده يا حريم شهرها از خطوط (مرز) تقسيمات كشوري و اصلاح تداخلات احتمالي موجود.
ـ توجه به ظرفيت منابع آب شهر.
ـ توجه به جدول سطوح و سرانه‌ها و تأكيد بر رعايت سرانه‌ها و استانداردهاي مصوب دستگاهها در جدول مذكور.
ـ توجه به افزايش حداقل 15 درصدي تراكم جمعيتي پيشنهادي (نفر در هكتار) نسبت به تراكم جمعيتي طرح قبلي.
ـ توجه به اولويت توسعه شهر در اراضي غيركشاورزي.
ـ تعيين محدوده شهر براي افق 10 ساله (چنانچه سطح شهر براساس طرح‌هاي مصوب قانوني قبلي بيش از نياز 10 ساله شهر بوده و نتوان به دلايل موجه محدوده شهر را متناسب با آن نيازها كوچك نمود، افق طرح متناسب با سطح موجود تا 15 سال قابل افزايش است).
ـ تعيين حريم شهر متناسب با سطح محدوده و افق طرح و امكان نظارت بر آن با هدف پيش‌بيني اراضي كه حفاظت آنها براي توسعه درازمدت شهر ضروري مي‌باشد و با رعايت موارد زير:
الف) قرارگيري نقاط سكونتي مستعد توسعه‌هاي برنامه‌ريزي نشده در داخل حريم
ب) پرهيز از ورود اراضي كه بنا به قوانين خاص خود، قابليت كنترل و نظارت دارند
ج) توجه به موقعيت شهرك‌هاي صنعتي موجود و مصوب
د) سطح حريم شهر حدوداً 3 تا 5 برابر سطح محدوده باشد.
8 ـ با توجه به ضرورت قانوني براي تصويب نهايي كليه طرح‌هاي جامع در شوراي عالي، اختيار تصويب نهايي و تنفيذ كليه طرحهايي كه براساس اين مصوبه در شوراهاي برنامه‌ريزي و توسعه استانها به تصويب مي‌رسد به دبير شوراي عالي تفويض مي‌شود.
دبير شوراي عالي پس ‌از وصول صورتجلسه و مدارك نسبت به صدور نامه تنـفيذ اقدام نموده و يا در صورتي كه به تشخيص وي، برخي از قوانين و مقررات يا سياستهاي اصلي شهرسازي و مصوبات شوراي عالي در تصويب طرح‌هاي جامع رعايت نشده باشد، موضوع را ظرف مدت دو هفته از دريافت مدارك فوق‌الذكر به دبيرخانه شوراي برنامه‌ريزي و توسعه استان جهت عدم ابلاغ مصوبه اعلام و براي تصميم‌گيري نهايي در دستور كار شوراي عالي قرار خواهد داد.
9ـ مراحل بررسي و تصويب تغييرات طرح‌هاي هادي شهري معتبر بوسيله كميسيوني به عضويت نمايندگان معاونت عمراني استانداري (رييس)، شهردار، سازمان مسكن و شهرسازي استان، سازمان جهاد كشاورزي استان، سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان و با حضور رييس شوراي اسلامي شهر ذيربط و نماينده سازمان نظام مهندسي ساختمان استان (با تخصص معماري يا شهرسازي) انجام مي‌شود.
تبصره1ـ دبـيرخانه اين كميسيون در محل سازمان مسكن و شهرسازي استان استقرار مي‌يابد.
10ـ دبيرخانه شوراي عالي موظف است ظرف مدت يك ماه دستورالعمل‌هاي لازم شامل مدارك موردنياز، زمانبندي ارسال مدارك، نحوه ابلاغ تصميمات شوراي عالي و ساير جزئيات مربوط را در چارچوب اين مصوبه تنظيم و با امضاء رياست شوراي عالي به كليه مراجع ذيربط ابلاغ نمايد.
دبيرخانه شوراي عالي موظف است هر ساله در پايان خرداد گزارش كمي و كيفي از عملكرد شوراهاي برنامه‌ريزي و توسعه استانها در اجراي اين مصوبه را تهيه و به شوراي عالي ارائه نمايد. شوراي عالي بر اساس اين گزارش براي دوره زماني جديد و در مورد تمام و يا تعدادي از استانها تصميم‌گيري خواهد نمود.
مراتب جهت استحضار، صدور دستور انعكاس و اقدام اعلام گرديد.
معاون وزير و دبير شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران ـ امير فرجامي