عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.

ماده1ـ

در اين آيين‌نامه اصطلاحات و عبارات زير در معاني مشروح مربوط به‌كار مي‌روند:
الف ـ بانك مركزي: بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران.
ب ـ مؤسسه اعتباري: تمامي بانكهاي دولتي و غيردولتي و ساير مؤسسات اعتباري داراي مجوز از بانك مركزي.
پ ـ مشتريان: اشخاص حقيقي و حقوقي و مديران عامل و اعضاي هيئت‌مديره اشخاص حقوقي (متصدي در زمان سررسيد تسهيلات) و شركتهاي زنجيره‌اي.
ت ـ شركتهاي زنجيره‌اي: شركتهايي (غير از سهامي عام) كه حداقل يك عضو هيئت‌مديره آن به‌طور همزمان عضو هيئت‌مديره حداقل يك شركت ديگر باشد و يا شركتهايي كه پنجاه درصد (50%) از سهام آن متعلق به يك نفر (حقيقي يا حقوقي) و يا ذينفعان واحد آن (به موجب تعاريف يادشده در بخشنامه‌هاي صادر شده توسط بانك مركزي) باشد.
ث ـ مشتريان خوش‌حساب: مشترياني كه در هيچ يك از مؤسسات اعتباري بدهي و تعهدات غيرجاري (اعم از ارزي و يا ريالي) نداشته باشند.
ج ـ دستگاههاي اجرايي: دستگاههاي موضوع ماده (5) قانون مديريت خدمات كشوري ـ مصوب 1386ـ .
چ ـ مطالبات: اعم از مطالبات ريالي (شامل تسهيلات اعطايي به اشخاص حقيقي و حقوقي، بدهي مشتريان در حساب بدهكاران موقت، بدهي مشتريان در خصوص اعتبارات اسنادي و ضمانت‌نامه‌هاي پرداخت شده و بروات ارزي مدت‌دار پرداخت شده و پيش‌پرداخت در خصوص خريد اموال معاملات، اموال خريداري شده در خصوص عقود، كالاهاي معاملات سلف، كار در جريان جعاله و خريد دين) و مطالبات ارزي (شامل تسهيلات از محل حساب ذخيره ارزي، ارز تنخواه صادراتي به شرح تعريف شده در بند (ح) و تمامي تسهيلاتي كه دريافت‌كننده متعهد به بازپرداخت آن به ارز مي‌باشد.
ح ـ ارز تنخواه صادراتي: تسهيلات ارزي كه به موجب تبصره (29) قانون برنامه اول توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران ـ مصوب 1368 ـ توسط دولت براي تشويق و حمايت صادرات كالاهاي غيرنفتي و منحصراً براي واردات اوليه و كمكي و قطعات و لوازم براي توليد و صدور كالاهاي غيرنفتي و همچنين صدور ضمانت‌نامه‌‌هاي صادراتي و خدمات خارج از كشور پس از دريافت تضمين مبني بر برگشت ارز اعطايي با اهداف صادراتي برنامه در اختيار صادركننده قرارگرفته است. بانك توسعه صادرات ايران به موجب مفاد قوانين برنامه‌هاي‌دوم و سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري‌اسلامي‌ايران و نيز قوانين بودجه از جمله قانون بودجه سال 1386 موظف شده است كه اين وجوه را وصول و به عنوان سرمايه دولت نزد بانك منظور و از محل آن مجدداً به صادركنندگان تسهيلات پرداخت نمايد.
خ ـ مطالبات جاري: مطالباتي كه از سررسيد آن بيش از دو ماه نگذشته باشد.
د ـ مطالبات غيرجاري: شامل مطالبات سررسيد گذشته، معوق و مشكوك‌الوصول (موضوع بندهاي ذ ـ ر ـ ز اين ماده).
ذ ـ مطالبات سررسيد گذشته: مطالباتي كه از تاريخ سررسيد بدهي و يا تاريخ قطع بازپرداخت اقساط آن بيش از دو ماه گذشته و از شش ماه تجاوز ننموده است.
ر ـ مطالبات معوق: مطالباتي كه بيش از شش‌ماه و كمتر از هجده ماه از تاريخ سررسيد و يا تاريخ قطع بازپرداخت اقساط آن سپري شده است.
ز ـ مطالبات مشكوك‌الوصول: مطالباتي كه بيش از هجده ماه از تاريخ سررسيد و يا از تاريخ قطع بازپرداخت اقساط آن سپري شده است.
ژ ـ مطالبات سوخت شده: آن بخش از مطالبات مـؤسسه اعتباري كه صرفنظر از تاريـخ سررسيد به دلايل متقن از قبيل فوت يا ورشـكستگي بدهكار و يا علل ديگر قابل وصول نبوده و با رعايت ضوابط مربوط، به عنوان مطالبات سوخت شده تلقي شده است.
س ـ امهال: مهلت دادن به بدهكاران براي بازپرداخت بدهي در چارچوب قوانين و مقررات موضوعه.
ش ـ تقسيط: قسط‌بندي بدهي بدهكاراني كه مطالبات آنها در طبقات سررسيد گذشته، معوق و مشكوك‌الوصول قرار دارد.

روابــــط صریـــــــــح
روابط تنقیحی