عنـوان قانون شامل: باشد. و عنوان یا متن قانون شامل: باشد. و موضوعات آن شامل: باشد. بازه زمانی تصویب از تاریـخ: تا تاریـخ: تنظیم گردد.
  • شماره ابلاغ :.4198‌دش
  • تاریخ ابلاغ :1370/12/27
مصوبه‌‌ شوراي عالي انقلاب فرهنگي مورخ 1370/12/13

تصويب اجراي طرح "‌بررسي مسائل و مشكلات زنان كارگر" (‌پيشنهادي شوراي فرهنگي و اجتماعي زنان) (‌مصوب دويست و هفتاد و سومين جلسه مورخ 70.12.13 شوراي عالي انقلاب فرهنگي)

‌طرح بررسي مسائل و مشكلات زنان كارگر
‌مقدمه:
انقلاب اسلامي ايران به رهبري امام راحل (‌قدس‌سره) پس از تخريب بنياني نظام ستمشاهي و بر چيدن نهادهاي استكبار و استعمار اقدام به‌ساختن جامعه‌هاي مبني بر اصول و ارزشهاي اسلامي ناب محمدي(ص) نمود، جامعه‌اي كه در آن دستاورد هر كس حاصل تلاش و كارش باشد و‌روابط انساني در ميادين كار و توليد جريان داشته باشد و مستضعفين فرهنگي ـ فكري و اقتصادي حمايت شوند و امكان لازم جهت رشد و اعتلاي‌مادي و معنوي در اختياراتشان قرار گيرد. از ديگر سو شرايط خاص پس از انقلاب و جنگ و فشارهاي اقتصادي وارده به خانواده‌ها ايجاب مي‌كند كه‌زنان با اشتغال در بخشهاي صنعت ـ كشاورزي ـ خدمات و... حضوري بيش از پيش داشته باشند و تمام يا بخشي از درآمد خانواده را تمرين كنند كه‌اين مسئله نيز بخودي خود مشكلات فرهنگي اجتماعي از قبيل بر هم خوردن نظام خانواده ـ عدم تربيت صحيح فرزندان ـ ايجاد تنش‌هاي متفاوت در‌محيط كار ـ بيماري و ناراحتي‌هاي جسماني ناشي از كار در منزل و خارج از منزل ـ عدم احقاق حقوق كامل در بسياري از موارد را بوجود آورده و توان‌كمي و كيفي زنان شاغل را كاهش داده است لذاست كه شوراي فرهنگي و اجتماعي زنان بر اين باور است كه مي‌بايست جهت استضعاف‌زدايي فرهنگي‌و اقتصادي و بالابردن قدرت خلاقيت و ابتكار و افزايش ميزان كمي و كيفي توليدات كه لازمه توسعه و در نهايت استقلال اقتصادي مي‌باشد با بررسي‌سيستماتيك و علمي، مسائل و مشكلات كارگران زن را شناسايي نمود تا با شناخت علمي و صحيح موضوع با قدرت و توان افزونتري به ميدان عمل‌آمده و جهت تقليل و رفع آنان برنامه‌ريزي‌هاي لازم را به عمل آورد.
‌بر اين اساس تحقيق و بررسي پيرامون مشكلات فرهنگي، خانوادگي، اجتماعي و اقتصادي كارگران زن به صورت پنهانگر يا گسترده پيشنهاد مي‌شود.
‌بدان اميد كه نتايج حاصله بتواند در نظام مقدس اسلامي جهت يك برنامه‌ريزي دقيق و موفق مورد استفاده قرار گيرد.
‌انشاء‌الله
‌سابقه تاريخي موضوع
‌در سالهاي پس از انقلاب اسلامي تحقيق و مطالعه خاصي در زمينه مسائل و مشكلات زنان كارگر به طور خاص صورت نپذيرفت، لكن با توجه به اين‌كه كارگران زن هميشه در طول تاريخ به عنوان يك نيروي فعال و اساسي نقش مهمي در توليدات ايفا نموده‌اند طبيعي است كه بسياري، از‌دست‌اندركاران و متفكران، اعم از داخلي و خارجي در اين زمينه به تحقيق و بررسي‌هاي متعددي پرداخته و سپس نتايج حاصله را به رشته تحرير‌درآورده‌اند كه مي‌توان در جريان اين تحقيق با توجه به وجود اشتراك و افتراق از اين نتايج استفاده كرده و ضمن الهام گرفتن از آن مطالب، در جريان‌تحقيق تسريع لازم را به عمل آورد.
‌اميد آنكه اين گونه تحقيقات بتواند راه را جهت تحقيق‌ها و در نتيجه برنامه‌ريزي‌هاي دقيق‌تر در آينده هموارتر سازد.
‌اهميت موضوع مورد بررسي
‌اين واقعيت را بايد مد نظر داشت كه زنان نيمي از منابع انساني جامعه را تشكيل مي‌دهند و تجهيز و رسيدگي به مشكلات عديده آنها نه تنها باعث به‌كارگرفتن صحيح و مطلوب آنها در نيل به اهداف توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مي‌باشد بلكه باعث ارتقاء سطح فرهنگ، رفاه و آسايش‌خانواده‌هايشان شده و زن مسلمان به عنوان يك عنصر توانمند در عين تلاش جهت نيل به توسعه و خودكفايي جامعه وظيفه اساسي و مهم خويش را به‌عنوان مربي جهت تربيت فرزندان كه آينده‌سازان و اميدهاي جامعه اسلامي هستند معمول خواهد نمود. مضافاً اينكه در حال حاضر ضرورت و اهميت‌بررسي و مسائل و مشكلات زنان كارگر در بسياري از جوامع صنعتي در حال توسعه مطرح بوده و تلاش‌هايي نيز در جهت رفع اين مسائل صورت گرفته‌است كه كافي نبوده و مشكلات بي‌شماري هنوز در اكثر قريب به اتفاق اين جوامع موجود بوده و گريبانگير زنان زحمتكش كشورهاي جهان سوم و در‌حال توسعه مي‌باشد. در اين راستا جا دارد تا نظام جمهوري اسلامي ايران كه خود را محق‌ترين حامي و مدافع حقوق زن در دنيا قلمداد مي‌كند با تحقيق‌و بررسي در اين زمينه راه را جهت برنامه‌ريزي دقيق و اساسي به منظور تقليل مشكلات هموار سازد و به اين وظيفه اسلامي و انساني خويش جامعه‌عمل بپوشاند.
‌هدف از بررسي
‌با عنايت به اين مطلب كه زنان از يكسو پاسداري از حريم خانواده و وظيفه سنگين تربيت نسل جديد را بر عهده دارند و از طرفي ضرورتهاي اقتصادي،‌اجتماعي و سياسي جامعه مشاركت فعال ايشان را در امور خارج از منزل الزامي ساخته است و اين دو ضرورت همزمان مسائل و مشكلاتي را براي‌زنان بخصوص زنان كارگر فراهم آورده بنابر اين بي‌توجهي و يا كم توجهي بدانها مي‌تواند صدمات جبران‌ناپذيري را نسبت به نهاد مقدس خانواده به بار‌آورد، لذا شوراي فرهنگي و اجتماعي زنان با توجه به رسالت عظيمي كه در ارتباط با وظايف محوله خود در جهت شناخت مسائل و مشكلات زنان‌شاغل و سعي در رفع آنها و همچنين حفظ و صيانت نيروي انساني كه بر عهده دارد توجه خود را به اين امر معطوف داشته تا گامي در راه شناسايي و‌كاهش مشكلات زنان كارگر برداشته و با تقليل و از ميان بردن آنها، نقش خود را در رساندن جامعه به اهداف و ارزشهاي عاليه نظام جمهوري اسلامي و‌حصول به خودكفايي و توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ايفا نمايد.
1 ـ شناسايي و دستيابي به مسائل و مشكلات فرهنگي اجتماعي زنان كارگر در ارتباط با محيط كار و اجتماع
2 ـ شناسايي و دستيابي به مسائل و مشكلات حقوقي ـ صنفي ـ رفاهي و بهداشت جسماني و رواني زنان كارگر در ارتباط با محيط كار
3 ـ شناسايي و دستيابي به مسائل و مشكلات زنان كارگر در ارتباط با خانواده و تربيت فرزندان
‌كيفيت اجراء و نظارت:
‌وزارت كار و امور اجتماعي با نظارت كامل شوراي فرهنگي و اجتماعي زنان با توجه به تواناييهاي بالقوه در خصوص برنامه‌ريزي و اجراء، طرح بررسي‌مسائل و مشكلات زنان كارگر را به مرحله اجراء درخواهد آورد لازم به ذكر است كه كليه وزارتخانه‌ها و سازمانها در صورت اعلام نياز وزارت كار و امور‌اجتماعي همكاري و هماهنگيهاي لازم را به عمل خواهند آورد.
‌روش تحقيق و فنون گردآوري اطلاعات
‌تحقيق در زمينه بررسي مشكلات اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كارگران زن از طريق يك تحقيق وسيع و پنهانگر Extensive Research صورت‌مي‌گيرد.
‌در اين روش فنون گردآوري اطلاعات استفاده از پرسشنامه همراه با مصاحبه خواهد بود.
‌جامعه آماري Population
جامعه آماري مورد مطالعه در اين بررسي كليه كارگران زن كارخانه‌ها و كارگاه‌ها در سطح ايران كه بيشتر از 10 نفر كارگر‌دارند خواهد بود كه متوسط تعداد آنها بر مبناي سرشماري اداره نيروي انساني در سال 1364، 30.068 نفر مي‌باشد.
‌نمونه Sample
‌به منظور صرفه‌جويي در زمان و هزينه، به جاي بررسي همه جامعه آماري بخشي از آن كه معرف كل جامعه باشد با استفاده از شيوه‌هاي خاص علمي‌انتخاب مي‌شوند و اين نمونه انتخاب مورد بررسي قرار مي‌گيرد و نتايج به دست آمده از اين بررسي با ضريب خطاي كمتر از 0.050 به جامعه مورد‌بررسي تعميم داده مي‌شود.
‌لازم به توضيح است در صورتي كه بخواهيم كل جامعه آماري را مورد بررسي قرار دهيم به غير از زمان و هزينه فراواني كه در بردارد ممكن است نتايج‌حاصله از خطاي بالاتري نسبت به نمونه برخوردار باشد. لذا در اين تحقيق حجم حداكثر 5000. نفر در نظر گرفته مي‌شود و امكان تغيير آن وجود دارد.
‌تجزيه و تحليل داده‌ها
‌در اين مرحله كليه فرضيات تحقيق و اطلاعات جانبي ديگر حاصله از كامپيوتر با توجه به ميزان همبستگي كه با استفاده از روش‌هاي ويژه آماري(‌اسمي يا تربيتي) استنتاج شده مورد تجزيه و تحليل قرار مي‌گيرد تا با سنجش ميزانهاي فوق سلسله مراتب مشكلات كارگران زن در اين تحقيق هويدا‌شود.
‌ارائه گزارش نهايي
‌بعد از استخراج مطالب از كامپيوتر و تجزيه و تحليل جداول يك و دو بعدي و مشخص شدن سلسله مراتب مشكلات اساسي كارگران زن، در اين‌مرحله با استفاده از مطالب فوق ضمن نتيجه‌گيري از تحقيق به گزارش نهايي و ارائه پيشنهادات لازم در خصوص موارد مذكور به منظور حل مشكلات‌اين گروه زحمتكش و مولد ارائه خواهد شد تا در نهايت پس از برنامه‌ريزي‌هاي دقيق در حل مشكلات آنان گامهاي مؤثري در جهت ازدياد توليد كه‌شكوفايي اقتصاد را به دنبال دارد برداشته شود.