ماده واحده ـ
موافقتنامه بينالمللي روغن و كنسرو زيتون مورخ 9/2/1384 هجري شمسي (برابر با 29 آوريل 2005 ميلادي) مشتمل بر چهل و هشت ماده و سه پيوست (به شرح پيوست) و با لحاظ اعلاميه توضيحي زير تصويب ميگردد و به دولت اجازه توديع اسناد آن داده ميشود.
موافقتنامه بينالمللي روغن و كنسرو زيتون
پيوست (الف)
سهم مشاركت در بودجه سازمان كه طبق ماده (8) وضع شده است?
الجزاير
11
اتحاديه اروپا
801
كرواسي
5
مصر
8
ايران (جمهوري اسلامي)
5
رژيم اشغالگر قدس
5
جمهوري عربي ليبي
5
اردن
7
لبنان
5
مراكش
25
جمهوري عربي سوريه
45
صربستان و مونته نگرو
5
تونس
73
مجموع
1000
? محاسبات بر اساس ميانگين توليد در دوره زماني 2003/2002 ـ 1998/1997 (1377 تا 1382) و بر اساس ميانگين صادرات براي دوره 2003ـ 1998 (1378 تا 1383) ميباشد.
پيوست (ب)
نامگذاري و تعاريف روغن زيتون و روغن تفاله زيتون
نامگذاري طبقهبنديهاي مختلف روغن زيتون و روغن تفاله زيتون با تعريف مربوط به هر نامگذاري به شرح زير آمده است:
1ـ روغن زيتون روغني است كه منحصراً از ميوه درخت زيتون به دست آمده است و عاري از روغنهايي باشد كه با استفاده از حلالها يا واكنش استري شدن مجدد و مخلوطكردن با هر روغن ديگر به دست آمده است. روغن زيتون به شرح زير نامگذاري ميگردد:
الف ـ روغن زيتون طبيعي: روغني است كه منحصراً از ميوه درخت زيتون با ابزار مكانيكي يا فيزيكي ديگري تحت شرايطي، به ويژه شرايط گرمايي كه اجازه نميدهد روغن فاسد شود، به دست ميآيد و هيچ عملياتي بهجز شستشو، خرد شدن، مركزگريزي و صاف كردن روي آن انجام نشده است. روغن زيتون معمولي به شرح زير طبقهبندي و نامگذاري خواهد شد.
1ـ روغنهاي زيتون طبيعي مناسب براي مصرف:
(1) روغن زيتون كاملا طبيعي: روغن زيتون كاملا طبيعي كه يك اسيد آزاد به نام اسيد اولئيك دارد كه نبايد بيشتر از (8/0) گرم در هر (100) گرم باشد و ويژگيهاي ديگر آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد،
(2) روغن زيتون طبيعي: روغن زيتون طبيعيكه يك اسيد آزاد به نام اسيداولئيك دارد كه نبايد بيشتر از (2) گرم در هر (100) گرم باشد و ويژگيهاي ديگر آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد،
(3) روغن زيتون طبيعي معمولي: روغن زيتون طبيعي معمولي كه يك اسيد آزاد به نام اسيد اولئيك دارد كه نبايد بيشتر از (3/3) گرم در هر (100) گرم باشد و ويژگيهاي ديگر آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد.
2ـ روغن زيتون طبيعي نامناسب براي مصرف
روغن زيتون طبيعي چراغي: روغن زيتون طبيعي است كه يك اسيد آزاد به نام اسيد اولئيك دارد كه بيشتر از (3/3) گرم در هر (100) گرم ميباشد و يا ويژگيهاي واكنشي و ديگر ويژگيهاي آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد. اين روغن براي مصرف انسان بعد از تصفيه يا براي مصرف فني در نظر گرفته ميشود.
ب ـ روغن زيتون تصفيه شده: روغن زيتوني است كه با تصفيه روغن زيتون طبيعي به دست ميآيد و يك اسيد آزاد به نام اسيد اولئيك دارد كه نبايد بيشتر از (3/0) گرم در هر (100) گرم باشد و ويژگيهاي ديگر آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد.
پ ـ روغن زيتون: روغني است كه شامل مخلوطي از روغن زيتون تصفيه شده و روغن زيتون طبيعي ميباشد كه همان گونه كه هستند براي مصرف مناسب ميباشد. روغن زيتون يك اسيد آزاد به نام اسيد اولئيك دارد كه نبايد از (1) گرم در هر (100) گرم بيشتر باشد و ويژگيهاي ديگر آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد.
2ـ روغن تفاله زيتون: روغني است كه با عملياتي روي تفاله زيتون توسط حلالها و ساير عمليات فيزيكي به دست ميآيد. صرف نظر از روغنهايي كه از فرآيندهاي استري شدن مجدد و هر مخلوطي از انواع روغنهاي ديگر به دست آيد و به شرح زير طبقهبندي ميشود:
الف ـ روغن تفاله زيتون خام: روغن تفاله زيتون كه خصوصيات آن در اين طبقهبندي بيان شده است و بعد از تصفيه براي مصرف انسان، يا براي مصرف فني در نظر گرفته ميشود.
ب ـ روغن تفاله زيتون تصفيه شده: روغني است كه از تصفيه روغن تفاله زيتون خام به دست ميآيد و يك اسيد آزاد، به نام اسيد اولئيك دارد كه نبايد بيشتر از (3/0) گرم در هر (100) گرم باشد و خصوصيات ديگر آن با ويژگيهاييكه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد.
پ ـ روغن تفاله زيتون: روغني متشكل از مخلوط روغن تفاله زيتون تصفيه شده و روغن زيتون طبيعي ميباشد كه همانگونه كه هستند براي مصرف مناسب است و يك اسيد آزاد به نام اسيد اولئيك دارد كه نبايد بيشتر از (1) گرم در هر 100 گرم باشد و خصوصيات ديگر آن با ويژگيهايي كه در اين طبقهبندي بيان شده است، مطابقت دارد. در هيچ موردي اين مخلوط نبايد « روغن زيتون» ناميده ميشود.
پيوست (پ)
پيوست (پ)
انواع و نامگذاري كنسرو زيتون
كنسرو زيتون در يكي از انواع زير طبقهبندي خواهد شد:
1ـ زيتون سبز: ميوههايي كه در طول دوره رسيدگي، قبل از تغيير رنگ دادن و وقتي كه به اندازه معمول رسيده باشد، برداشت شود و ممكن است داراي رنگي از سبز تا زرد كم رنگ باشد.
2ـ زيتون تغيير رنگ داده: ميوههايي كه قبل از مرحله رسيدگي كامل با تغيير رنگ برداشت شود و ممكن است داراي رنگي از سرخ تا قرمز تيره يا قهوهاي باشد.
3ـ زيتون سياه: ميوههايي كه وقتي كاملاً رسيده يا كمي قبل از رسيدگي كامل، برداشت شود و ممكن است داراي رنگي از قرمز تيره تا بنفش تيره، بنفش تند، سبز تيره يا قهوهاي قرمز فام باشد.
[امضاء]
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده، منضم به متن موافقتنامه شامل مقدمه و چهل و هشت ماده و سه پيوست در جلسه علني روز چهارشنبه مورخ بيست و پنجم ارديبهشتماه يكهـزار و سيصد و هـشتاد و هفت مجلس شوراي اسلامي تصويـب و در تاريخ 11/8/1387 از سوي مجمع تشخيص مصلحت نظام موافق با مصلحت نظام تشخيص داده شد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي ـ علي لاريجاني